Bableves és babfőzelék, ahogyan Baján készítik
Bableves és babfőzelék, ahogyan Baján készítik
Hozzávalók:
(6 főre)
1 füstölt sertés csülök
60 dkg bab
sárgarépa
paszternák
fehérrépa
1 nagy fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
só
bors
A rántáshoz:
zsír
liszt
őrölt pirospaprika
1 fej fokhagyma
A babfőzelékhez:
rántás (fokhagyma ízlés szerint, zsír, liszt, őrölt pirospaprika)
lilahagyma
ecet
Elkészítés
A csülköt annyi hideg vízben, amennyi bőven ellepi, feltesszük főni. Ha már félpuhára főtt, akkor hozzáadjuk az előző este beáztatott babot. Amikor a lé ismét felforrt, akkor tesszük bele, a megtisztított, darabokra vágott zöldségeket és az apróra vágott vöröshagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és készre főzzük a levest. A végén a szokásos módon egy fokhagymás rántást készítünk, amit a levesbe keverünk és már csak egyet forralunk rajta és készen is van.
Ezután szedjük csak ki a levesből a babnak több, mint a felét, ebből készítjük a főzeléket. Most is egy fokhagymás rántást készítünk, amit a bableves levével (néhány kanálnyi) hígítunk. Ezzel sűrítjük a főzeléket.
Tálaláskor félkarikára vágott lilahagymával és ecettel kínáljuk. Jó étvágyat!