Aranygaluska

2015.08.22 01:27

by:Nokedli

Hozzávalók (8 főre):

    -  50 dkg liszt,
    -  2,5 dkg g élesztő,
    -  3 dl tej,    
    -  5 ek. kristálycukor,
    -  8 dkg olvasztott vaj
    -  2 tojássárgája,
    -  20 dkg darált dió,
    -  15 dkg kristálycukor.
    
    Az élesztőt 1 dl cukrozott (1 tk. cukor), langyos tejben megfuttatjuk. Egy
    nagy tálban a lisztet összegyúrjuk az élesztővel, tejjel, tojássárgájával és
    cukorral (5 ek. cukor). Addig dolgozzuk a tésztát, amíg selymes állagú nem
    lesz. Belisztezzük a tetejét, tiszta konyharuhával lefedjük és meleg helyre
    téve duplájára kelesztjük. 
    A megkelt tésztát nyújtódeszkán körülbelül fél centiméter vastagra
    kinyújtjuk. A 3-4 centiméter átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggatott
    tésztakorongokat elkezdjük sorban lerakni a vajjal kikent kuglófforma alján
    (ha nincs kuglófforma egy nagyobb 24-26-os tortaforma is megteszi).
    Amikor egy sort leraktunk, megkenjük olvasztott vajjal majd megszórjuk a
    15 dkg kristálycukorral elkevert dióval. Így folytatjuk, amíg a tészta el     
    nem fogy. A legfelső sort is vajazzuk és megszórjuk dióval. 

    A sütőt előmelegítjük 200 ºC-ra, légkeverésen. A kuglófformát letakarjuk,
    félretesszük meleg helyre és még egyszer kelesztjük. Fél óra elteltével a
    forró sütőbe tesszük és aranyszínűre sütjük. 

 

   Vanília sodó (4 főre)

     - 4 tojássárgája, 
    -  8 dkg cukor, 
    -  1 púpozott ek. liszt, 
    -  1 kk. vanília kivonat (vagy fél vaníliarúd),
    -  5 dl tej, 
    -  2 dl habtejszín. 

    Szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgákat a cukorral és a liszttel
    kikeverjük, majd hozzáadjuk a vanília kivonatot. Apránként felengedjük a
    tejjel és a tejszínnel, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve krémmé
    főzzük. Számolni kell azzal, hogy álltában is sűrűsödni fog. 
    Tálalás előtt lehűtjük. 

    Borsodó (4 főre)

    -  2 tojás,
    -  10 dkg cukor,
    -  1 csapott ek. liszt,
    -  1/2 citrom leve,
    -  1/2 liter fehérbor (tramini).

    A tojásokat beleütjük egy kisebb lábasba. Kézi habverővel hozzákeverjük a
    cukrot, a lisztet és a citromlét. Felöntjük a borral. Folytonos keverés közben
    összeforraljuk. Mire felforr, a kellő mértékben be is sűrűsödik. 
    Hűlés közben is néha kevergessük meg.