Aranygaluska
by:Nokedli
Hozzávalók (8 főre):
- 50 dkg liszt,
- 2,5 dkg g élesztő,
- 3 dl tej,
- 5 ek. kristálycukor,
- 8 dkg olvasztott vaj
- 2 tojássárgája,
- 20 dkg darált dió,
- 15 dkg kristálycukor.
Az élesztőt 1 dl cukrozott (1 tk. cukor), langyos tejben megfuttatjuk. Egy
nagy tálban a lisztet összegyúrjuk az élesztővel, tejjel, tojássárgájával és
cukorral (5 ek. cukor). Addig dolgozzuk a tésztát, amíg selymes állagú nem
lesz. Belisztezzük a tetejét, tiszta konyharuhával lefedjük és meleg helyre
téve duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát nyújtódeszkán körülbelül fél centiméter vastagra
kinyújtjuk. A 3-4 centiméter átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggatott
tésztakorongokat elkezdjük sorban lerakni a vajjal kikent kuglófforma alján
(ha nincs kuglófforma egy nagyobb 24-26-os tortaforma is megteszi).
Amikor egy sort leraktunk, megkenjük olvasztott vajjal majd megszórjuk a
15 dkg kristálycukorral elkevert dióval. Így folytatjuk, amíg a tészta el
nem fogy. A legfelső sort is vajazzuk és megszórjuk dióval.
A sütőt előmelegítjük 200 ºC-ra, légkeverésen. A kuglófformát letakarjuk,
félretesszük meleg helyre és még egyszer kelesztjük. Fél óra elteltével a
forró sütőbe tesszük és aranyszínűre sütjük.
Vanília sodó (4 főre)
- 4 tojássárgája,
- 8 dkg cukor,
- 1 púpozott ek. liszt,
- 1 kk. vanília kivonat (vagy fél vaníliarúd),
- 5 dl tej,
- 2 dl habtejszín.
Szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgákat a cukorral és a liszttel
kikeverjük, majd hozzáadjuk a vanília kivonatot. Apránként felengedjük a
tejjel és a tejszínnel, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve krémmé
főzzük. Számolni kell azzal, hogy álltában is sűrűsödni fog.
Tálalás előtt lehűtjük.
Borsodó (4 főre)
- 2 tojás,
- 10 dkg cukor,
- 1 csapott ek. liszt,
- 1/2 citrom leve,
- 1/2 liter fehérbor (tramini).
A tojásokat beleütjük egy kisebb lábasba. Kézi habverővel hozzákeverjük a
cukrot, a lisztet és a citromlét. Felöntjük a borral. Folytonos keverés közben
összeforraljuk. Mire felforr, a kellő mértékben be is sűrűsödik.
Hűlés közben is néha kevergessük meg.