Apák kedvence
Hozzávaló:
40 dkg fodros nagykocka
1 evőkanál olaj
só
A mártáshoz:
20 dkg angolszalonna
20 dkg füstölt sajt
20 dkg parasztkolbász
1 csokor újhagyma
1 evőkanál Erős Pista
3 evőkanál Édes Anna
½ evőkanál morzsolt majoranna
3 dl tejszín
4 evőkanál olaj
1 csokor petrezselyem
1 gerezd véknyra vágott fokhagyma
Elkészítése:
A mártásoz az angolszalonnát ujjnyi csíkokra vágjuk, a füstölt sajtot megreszeljük, a kolbászt és az újhagyma fehér szárát vékonyan felkarikázzuk. Ezután kézi habverővel összevegyítjük az Erős Pistát, az Édes Annát, a morzsolt majoránnát és a tejszínt egy tálban.
A tésztához bő 4 liter vizet forralunk egy nagy fazékban, és ha már lobogva forr, hozzáadjuk az olajat, megsózzuk, és a fodros nagykockát jól elkeverve puhára főzzük benne.
Mialatt a főzővíz felforr, és a tészta megfő, a mártással foglalkozunk. Az olajból 2 evőkanálnyit mérsékelt tűzön megforrósítunk egy 30 cm átmérőjű, kb. 6 cm magas peremű teflonserpnyőben, és az angolszalonna ½-ét kevergetve átpirítjuk rajta 5 perc alatt. Ezután szűrőlapáttal kivesszük a darabokat, és jöhet a helyükre a maradék, amelyet ugyancsak kimenekítünk a végén a serpenyőből.
Az üresen maradt edénybe beleöntjük a maradék 1 evőkanál olajat, kevergetve megfonnyasztjuk rajta a hagymát bő 5 perc alatt, majd beletesszük a kolbászkarikákat, fokhagymát1 percig együtt kevergetjük őket a puha hagymával, aztán a hagymás kolbászra ráöntjük az Annás-Pistás, tejszínes keveréket. Hozzászórjuk a reszelt sajt nagy részét, hozzáadjuk a megpirított, félretett angolszalonnát, és a mártást 3 perc alatt kevergetve összefőzzük.
Tálalás előtt a megfőtt tésztát leszűrjük, összekeverjük a mártással, majd apróra vágjuk a petrezselymet, és beleforgatjuk. Ha az ételt túl sűrűnek találjuk, kevés főzővizet is adunk hozzá, de ebben az esetben utána nagy lángon még hamar átkeverjük, hogy a hígításra használt főzővíz rendesen elvegyüljön benne. És ha valaki túl sósnak találja az ételt, tejszínnel lágyíthat az ízén.
Tálaláskor megszórjuk a maradék sajttal és már ehetünk is.