Almaleves
by: Nokedli
Hozzávalók:
- 50 dkg savanykás alma
- 1 evőkanál méz
- 1/2 citrom reszelt héja
- 2 kk. citromlé
- 1 mk. fahéj
- 1 mk. szegfűszeg
- 2 kk. étkezési keményítő
- 2 dl főzőtejszín
- 3 dl édes fehérbor
- 2 dl 100%-os almalé
- 2 dl víz
- egy csipet só
- 5 dkg vaj
- 2 zsemle
Az almák magházát eltávolítjuk, 1/4-ét negyedeljük, másik 3/4 részt apróra felkockázzuk, elkeverjük 2 mk. cirtomlével , majd 2 dl almalében és 1 dl borban puhára pároljuk. Ha megfőtt leturmixoljuk, majd beletesszük az 1/4-re darabolt almákat is az edényébe, feleresztjük 2 dl borral, fahéjjal és mézzel és szegfűszeggel ízesítjük, beletesszük a csipet sót és átforraljuk.
A keményítőt elkeverjük a vízzel és a tejszínnel és a forró levesbe keverjük.
Vajban megpirított zsemlekockával tálaljuk. Hidegen is élvezhető!