Székelygulyás kuktában
2015.09.19 18:42
Joss Beaumont receptje

hozzávalók / 6 adag
- 0.5 kg sertésoldalas
- 0.5 kg füstölt sertésoldalas
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál finomliszt
- 4 közepes db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 ek napraforgó olaj
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 ek fűszerpaprika
- őrölt fűszerkömény ízlés szerint
- őrölt fekete bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
elkészítés
- Az oldalasokat kétujjnyi darabokra vágjuk, a vöröshagymát apróra, a fokhagymát szintén, a savanyúkáposztát legalább egyszer átmossuk hideg vízzel.
- A kuktában a vöröshagymát üvegesre pirítjuk az olajon.
- Belerakjuk az apróra vágott fokhagymát és tovább pirítjuk.
- Hozzáadjuk az őrölt köménymagot és az őrölt borsot, elkeverjük és lehúzzuk a tűzről.
- Ekkor hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük.
- Hozzáadjuk a sertésoldalasokat, visszatesszük a tűzre, kevés vizet öntünk alá, (kb. 1 dl), lefedjük a kuktát, és a szelep felugrásakor takarékra tesszük és így pároljuk ½ órát.
- Ezután lehúzzuk a tűzről, a gőzt kiengedjük és levesszük a tetőt.
- Hozzáadjuk a káposztát, elkeverjük és felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi.
- Vissztesszük a kukta tetejét, és ha a szelep felugrott, takarékon legalább 1 órát főzzük.
- Ezután a gőzt kiengedjük, a tetőt levesszük és a tejfölös habarással besűrítjük.
- Egyszer még felforraljuk, ha kell utánsózzuk és kész.