Spenótos tészta

2016.08.19 22:04

 

2015.09.21 12:04

Mint azt az alábbi recept is mutatja, spenótból nem csak főzelék készíthető. Azonban eme ételnél is érvényes az aranyszabály, ha jó eredményt akarunk elérni, akkor csak friss hozzávalókkal dolgozzunk.

Hozzávalók:

0,5 kg spenót
0,5 kg penne vagy széles metélt
25-30 dkg trappista sajt
1 kis pohár tejföl
2-3 tojás
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

bors
olívaolaj

   
    

A tésztát feltesszük főni egy nagy lábas vízben. Eközben egy másik edényben kevés olívaolajat hevítünk, amibe beledobunk egy közepes fej megtisztított, finomra vágott vöröshagymát, és megpároljuk. Amikor már majdnem jó, hozzáadunk két gerezd megtisztított fokhagymát. Nem kell nyomón áttörni, elég egy kés élének a lapjával szétnyomni, majd apróra vágni. Kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a spenótot, és fedő alatt nagyjából negyed óráig pároljuk. Ha kész, turmixgépbe öntjük, és leturmixoljuk. Nem kell nagyon finomra, úgy a jó, ha viszonylag darabos marad. Ha megvagyunk, tálba öntjük, hozzákeverjük a tejfölt, 2 nagyobb vagy három tojással tovább gazdagítjuk, majd sózzuk, borsozzuk. A sajtot lereszeljük, és nagyjából a kétharmadát belekeverjük a tejfölös-spenótos öntetbe. Közben valószínűleg a tészta is kifőtt. Lecsepegtetjük, majd előveszünk egy nagy tűzálló tálat, az alját olívaolajjal vékonyan kikenjük és a tészta harmadát ráterítjük. Ezután megkenjük a szósz harmadával, majd jöhet egy újabb tésztaréteg, amit szintén megkenünk. Ezt így csináljuk, amíg elfogy a tészta. A tetejére öntjük a maradék szószt, majd rászórjuk a maradék reszelt sajtot. Előmelegített sütőbe toljuk, és készre sütjük. Nem kell neki sok idő, ha a sajt elkezd pirulni a tetején, már készen is van.