Muszaka – Rakott padlizsán

2015.08.17 08:12

 

2015.08.06 17:45

Hozzávalók:

  60 perc / 6 fő részére
  • 3 padlizsán
  • 5 paradicsom
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 kg darált bárány-, vagy sertéshús
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek bazsalikom
  • 1 ek oregáno
  • 10 dkg vaj
  • 3 ek finomliszt
  • 3 dl tej
  • frissen őrölt szerecsendió
  • frissen őrölt bors
  •  60 perc / 6 fő részére
  •  
  • Elkészítése:

    A padlizsánt fél centis szeletekre vágom, besózom, és 10 percet pihentetem.
    Az olaj felén egy serpenyőben pirosra sütöm a padlizsánok mindkét oldalát, felhasználásig félreteszem.

    Az olaj másik felén megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadom a darált húst és fehéredésig pirítom. Sózom, borsozom, beleszórom az oregánót, a bazsalikomot, az áttört fokhagymát, és fedő alatt puhára párolom.

    Egy közepes (37 x 24 cm) tepsit kiolajozok, és kirakom az alját a padlizsánszeletek felével.
    Rászeletelem a paradicsom felét, ráborítom a fűszeres húst, befedem a padlizsán- és paradicsomszeletekkel.

    A vajon enyhén megpirítom a lisztet, felöntöm a tejjel, és állandó keverés mellett felforralom, sózom, borsozom, reszelek rá szerecsendiót, és elkeverem.

    Meglocsolom vele a tepsiben lévőket, sajtot reszelek a tetejére, és 180 fokos sütőben 30 perc alatt pirosra sütöm a tetejét.

    Nagyobb darabokra vágva tálalom, szeletelés előtt 30 percet pihentetem.