Muszaka, a görög kedvenc
Hozzávalók:
50 dkg darált báránycomb
50 dkg krumpli
2 nagyobb padlizsán
4-5 nagyobb paradicsom
4 gerezd fokhagyma
1,5 dl olívaolaj
1-2 dl alaplé vagy bor
szárított kakukkfű
friss borsikafű
friss rozmaring
só
frissen őrölt feketebors
15 dkg edami sajt
A besamelhez:
8 dkg vaj
3 evőkanál liszt
6-7 dl tej
frissen őrölt feketebors
só
csipetnyi őrölt szerecsendió
Elkészítés: A krumplit meghámozom, és sós vízben megfőzöm. A padlizsánt hosszú szeletekre vágom, és grillserpenyőben kevés olajon megsütöm. A paradicsomokat forró vízbe mártom, héjukat lehúzom, majd szélesebb karikákra szelem. A hagymát apró kockákra vágom.
Amíg fő a krumpli és pirul a padlizsán, addig a bárányt egy serpenyőben lepirítom. Ehhez az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinsztelem. Amikor már majdnem jó, akkor hozzáadom a vékonyra vágott fokhagymát, ezután jöhet hozzá a hús, amit finoman sózok, friss feketeborssal fűszerezek. Kevés kakukkfüvet és borsikafüvet adok hozzá. Egészen kevés alaplével vagy borral felöntöm, babérlevelet adok hozzá, és közepes lángon hagyom párolódni.
Elkészítem a besamelt. Egy forralóban felmelegítem a tejet, egy másik edényben elkészítem a vajas rántást. Ezután a tejet hozzáadom, habverővel csomómentesre keverem, majd szerecsendióval, kevés borssal és sóval fűszerezem, és mielőtt túlságosan besűrűsödne, félrehúzom a tűzről.
Egy nagyobb tepsibe lerakom a felszeletelt krumplit, sózom, kevés rozmaringgal fűszerezem, majd kevés besamelt teszek rá. Erre jöhet a padlizsán, majd a szeletekre vágott paradicsom, amit szintén megszórok némi fűszerrel. Ezután jöhet a húsos ragu, amire újabb adag paradicsom kerül, majd padlizsán, kevés krumpli, végezetül a maradék besamel, amit megszórok reszelt sajttal.
Előmelegített sütőbe tolom, és szép pirosra sütöm.