Marhapörkölt bográcsban, füstölt csülökkel

2015.08.06 16:37
Elkészítési idő:
120 perc         Mennyiség:
12 fő részére
 
 
 
 
 

 

 

 Hozzávalók:

  • 6 kg marhalábszár
  • 2 kg hagyma
  • 1 füstölt csülök
  • 50 dkg lecsópaprika
  • 1 hegyes, csípős zöldpaprika
  • 40 dkg paradicsom
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 0,5 kanál fűszerkömény
  • kis csokor friss kakukkfű
  • őrölt bors
  • 3 ek őrölt pirospaprikaElkészítése:
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 3 ek sertészsír
  • A füstölt csülköt hideg vízben kiáztatom, majd a vizet leöntöm róla. Felteszem főni annyi hideg vízben, hogy két ujjnyira ellepje. A csülköt addig főzöm, míg a hús kezd leválni a csontról. Azt a lét, amiben főtt a csülök, félreteszem a pörkölthöz, ezzel fogom ugyanis felönteni a húst.

    Míg a csülök fő, előkészítem a pörkölt többi hozzávalóját. A hagymát megtisztítom, majd feldarabolom.
    A húst felkockázom 3 x 3 cm körüli darabokra. A paradicsomokat apróra, a paprikát karikákra vágom. A fokhagymákat megtisztítom, és kés lapjával szétnyomom.

    Felforrósított zsíron a hagymát, majd a köményt is hozzátéve, rövid ideig együtt pirítom. A felkockázott húst is hozzáadva fehéredésig pirítom. Felöntöm a vörösborral, rászórom az őrölt pirospaprikát, és jól összeforgatom.

    Hozzáöntöm a füstölt csülök félretett főzőlevét, amibe beleteszem a szétnyomott fokhagymákat, a feldarabolt paprikát és paradicsomot. A bográcsba teszem az összekötözött kisebb kakukkfű csokrot, amit a legvégén kiemelek.

    Az erős paprika magházát eltávolítom, és kettévágva azt is a bográcsba teszem. Mikor először felforrt, megkóstolom, de mivel a csülök főzőleve sós, csak enyhébb ízesítést igényel, mint más esetben. Kevés őrölt borsot is adok a végső ízesítéshez, majd folyamatos forgatás mellett addig főzöm, míg a hús megpuhul. Ritkán kavarom meg.

    Mielőtt a marhahús is készre főtt volna, a csülköt is beleteszem, és együtt főzöm készre. Tálalás előtt újra megkóstolom a végső ízesítés, elsősorban a só beállítása miatt. Vigyázzunk, hogy ne sózzuk túl! A csülköt fel is darabolhatjuk, vagy egészben is visszatehetjük a pörköltbe, és a tálalásnál külön is kínálhatjuk.

    Köményes vízben főtt krumpli illik legjobban hozzá. A savanyúságot, vagy frissen készített salátát se felejtsük el mellőle!

  • Jó étvágyat!