Levesben főtt hús almamártással
Hozzávalók
- kb. 1,5 kg, húslevesben főtt hús (lehet csirke vagy más szárnyas, de marha is)
- 1 kg alma
- 3-4 evőkanál cukor (az alma édességétől függően) vagy nyírfacukor
- 1/4 citrom
- 1 dl tejszín
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 2 fahéjrúd
- 3-4 szem szegfűszeg
- 1 csipet só
Elkészítés
A megtisztított, feldarabolt almát annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, a cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a sóval és a citrommal puhára főzzük.
A fűszereket és a citromot eltávolítjuk, az almát pépesre törjük, majd a tejszínnel simára kevert keményítővel felforralva besűrítjük.
A húst feldaraboljuk, tálra rendezzük, és az almamártással tálaljuk.
Tipp: a mártásokkal tálalt főtt leveshús Magyarország nyugati vidékeinek régi, hagyományos étele, napjainkban is nagyon népszerű. Miután megfőzték a húslevest, teljesen átlátszóra szűrték, első fogásként tésztával tálalták. Második fogásként került az asztalra a hús valamilyen (ünnepi alkalmakon többféle) mártással. Érdemes elkészíteni és megkóstolni. Alma helyett használhatunk másféle gyümölcsöt, például meggyet is. Ezt a mártást natúr sült húsok mellé is tálalhatjuk.