Levesben főtt hús almamártással

2015.09.20 18:42

Levesben főtt hús almamártással

 

Hozzávalók

  • kb. 1,5 kg, húslevesben főtt hús (lehet csirke vagy más szárnyas, de marha is)
  • 1 kg alma
  • 3-4 evőkanál cukor (az alma édességétől függően) vagy nyírfacukor
  • 1/4 citrom
  • 1 dl tejszín
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 fahéjrúd
  • 3-4 szem szegfűszeg
  • 1 csipet só

Elkészítés

A megtisztított, feldarabolt almát annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, a cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a sóval és a citrommal puhára főzzük.
A fűszereket és a citromot eltávolítjuk, az almát pépesre törjük, majd a tejszínnel simára kevert keményítővel felforralva besűrítjük.
A húst feldaraboljuk, tálra rendezzük, és az almamártással tálaljuk.

Tipp: a mártásokkal tálalt főtt leveshús Magyarország nyugati vidékeinek régi, hagyományos étele, napjainkban is nagyon népszerű. Miután megfőzték a húslevest, teljesen átlátszóra szűrték, első fogásként tésztával tálalták. Második fogásként került az asztalra a hús valamilyen (ünnepi alkalmakon többféle) mártással. Érdemes elkészíteni és megkóstolni. Alma helyett használhatunk másféle gyümölcsöt, például meggyet is. Ezt a mártást natúr sült húsok mellé is tálalhatjuk.