Kenyér ami mindent visz!

2015.12.25 10:17

Sok kisérletezés után " meglkottam " az eddigi legjobb, legfinomabb és legegészségesebb kenyeremet.

 

A történet alapja, hogy cukorbeteg vagyok, de úgy rendesen. Ezért mindig kerestem a számomra legmegfelelöbb kenyér receptet, hiszen én " kenyeres " vagyok, ha az étkezéshez nem fogyasztok kenyeret úgy érzem, mintha nem is ettem volna.

Viszont a receptúra kiválasztásánál fontos szempont a glikémiás index, mármint, hogy milyen gyorsan szivődik fel a tápanyag.

Másik nagyon fontos szempont a kenyerünk szénhidrát tartalma. Ergo, van gondunk elég.

 

A következő kenyeret sikerült összeállitani, ami elkészülten 650 g.

 

Hozzávalók:

                      200 g. tönköly feghérliszt

                      200 g. Géniusz kenyér lisztkeverék(Diabestar)

                      300 ml. víz

                           2 csapott teáskanál élesztőpor

                           2 evőkanál étolaj

                           1 csapott teáskanál só

 

 Elkészités:

 100 g. tönköoly fehérlisztet, 1 dl. langyos vízet és az instant élesztőt lazán összekeverjük. 

   Letakarva meleg helyen 2  órát pihentetjük.Közben  összekeverjük a maradék liszteket a sóval.(gyorskovász) 


  2 óra után a következő sorrendben egy kenyérsütő gépba pakoljuk: lisztkeverék, étolaj, gyorskovász, maradék víz.

  A kenyésütőgépet elinditom a tésztaprogramot. A megdagasztott kenyeret lisztezett deszkára rakom, 

  kinyomkodom  belőle a levegőt és megformázom. Egy megfelelő jénaiba, cserép edénybe sütőpapirt rakok és 

  belehelyezem a kenyeremet, az edény tetejét rárakom. Így pihentetem  addig amíg a sütő felmelegszik (alsó-felső) 250 fokra.

  Amikor a kellő hőfokot elértük, az edényünk tetejét lazán besprickoljuk egy kis vízzel, a kenyeret pedig bevagdossuk.

  15 percig így sütjük majd a hőfokot levesszük 190 fokra amin 45 percig sütjük. Az idő lejárta után kivesszük az

  edényből és így sütjük még 5-15 percig.

 

  Elkészült, kirakjuk egy rácsra és "megsprickoljuk" vízzel. Miután kihült már is falhatjuk!

 

   Az elkészült kenyerünk (650 g.) csak 195 CH-át tartalmaz!

 

                               A Diabestar GÉNIUSZ sokmagvas kenyér liszt egy összetett lisztkeverék, melyben igyekeztünk legjobb tudásunk és tapasztalataink szerint olyan összetevőket felhasználni, melyek szervezet egészséges működését segítő  tápanyagokban gazdagok. Legfontosabb szempontunk volt, hogy segítsünk a diétázó cukorbetegek és fogyókúrázók számára, hogy a lehető legkevesebb szénhidrátot vigyék be a szervezetükbe, mégis értékes, finom kenyeret tudjanak fogyasztani.

A csomagoláson szerepelnek az Átlagos tápértékek:

100 g sütőkeverékben: energia 1771 kJ/ 425 kcal, szénhidrát 17,95 g ebből cukor 2,07 g, fehérje 33,23 g, zsír 21,24 g ebből telített zsírsavak 3,05 g, élelmi rost 14,88 g, nátrium 0,8 g

100 g recept szerint elkészített kenyérben: energia 1146 kJ / 275 kcal, szénhidrát 12,46 g ebből cukor 0,84 g, fehérje 21,48 g, zsír 13,14 g ebből telített zsírsavak 1,74 g, élelmi rost 10,41 g, nátrium 0,48 g.

A termék hozzáadott cukrot nem tartalmaz!

Összetevők:

Búzasikér, Lenmag, Szezám, Napraforgó, Zabpehelyliszt, Zabkorpa, Hajdina liszt, Bio Zabrost, Tökmag, Zabpehely, Bio Almarost, Só, Kenyérfüszer (kömény, édeskömény, koriander, ánizs, mustármag), Bio Szőlőmagliszt, Burgonya rost, Árpa maláta, Lisztjavítószer (aszkorbinsav)

Hagyományos sütőben és kenyérsütő gépben is elkészíthető!

A DIABESTAR lisztkeverékben lévő élelmi rostok elősegítik a normál bélműködést, annak megfelelő ritmusát és hozzájárulnak a teltségérzet alakulásához. Az élelmi rostok az egészséges táplálkozás részeként hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez. Rendszeres fogyasztása különösen ajánlott cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak, azoknak akik vigyáznak egészségükre vagy salaktalanítják szervezetüket.

 

 Kalocsán a sétáló utcai reform boltban kapható. Kicsit húzós az ára(1.000.-) viszont evvel az eljárással 5 kenyérhez elég. 

 

       .