Kenyér ami mindent visz!
Sok kisérletezés után " meglkottam " az eddigi legjobb, legfinomabb és legegészségesebb kenyeremet.
A történet alapja, hogy cukorbeteg vagyok, de úgy rendesen. Ezért mindig kerestem a számomra legmegfelelöbb kenyér receptet, hiszen én " kenyeres " vagyok, ha az étkezéshez nem fogyasztok kenyeret úgy érzem, mintha nem is ettem volna.
Viszont a receptúra kiválasztásánál fontos szempont a glikémiás index, mármint, hogy milyen gyorsan szivődik fel a tápanyag.
Másik nagyon fontos szempont a kenyerünk szénhidrát tartalma. Ergo, van gondunk elég.
A következő kenyeret sikerült összeállitani, ami elkészülten 650 g.
Hozzávalók:
200 g. tönköly feghérliszt
200 g. Géniusz kenyér lisztkeverék(Diabestar)
300 ml. víz
2 csapott teáskanál élesztőpor
2 evőkanál étolaj
1 csapott teáskanál só
Elkészités:
100 g. tönköoly fehérlisztet, 1 dl. langyos vízet és az instant élesztőt lazán összekeverjük.
Letakarva meleg helyen 2 órát pihentetjük.Közben összekeverjük a maradék liszteket a sóval.(gyorskovász)
2 óra után a következő sorrendben egy kenyérsütő gépba pakoljuk: lisztkeverék, étolaj, gyorskovász, maradék víz.
A kenyésütőgépet elinditom a tésztaprogramot. A megdagasztott kenyeret lisztezett deszkára rakom,
kinyomkodom belőle a levegőt és megformázom. Egy megfelelő jénaiba, cserép edénybe sütőpapirt rakok és
belehelyezem a kenyeremet, az edény tetejét rárakom. Így pihentetem addig amíg a sütő felmelegszik (alsó-felső) 250 fokra.
Amikor a kellő hőfokot elértük, az edényünk tetejét lazán besprickoljuk egy kis vízzel, a kenyeret pedig bevagdossuk.
15 percig így sütjük majd a hőfokot levesszük 190 fokra amin 45 percig sütjük. Az idő lejárta után kivesszük az
edényből és így sütjük még 5-15 percig.
Elkészült, kirakjuk egy rácsra és "megsprickoljuk" vízzel. Miután kihült már is falhatjuk!
Az elkészült kenyerünk (650 g.) csak 195 CH-át tartalmaz!
A Diabestar GÉNIUSZ sokmagvas kenyér liszt egy összetett lisztkeverék, melyben igyekeztünk legjobb tudásunk és tapasztalataink szerint olyan összetevőket felhasználni, melyek szervezet egészséges működését segítő tápanyagokban gazdagok. Legfontosabb szempontunk volt, hogy segítsünk a diétázó cukorbetegek és fogyókúrázók számára, hogy a lehető legkevesebb szénhidrátot vigyék be a szervezetükbe, mégis értékes, finom kenyeret tudjanak fogyasztani.
A csomagoláson szerepelnek az Átlagos tápértékek:
100 g sütőkeverékben: energia 1771 kJ/ 425 kcal, szénhidrát 17,95 g ebből cukor 2,07 g, fehérje 33,23 g, zsír 21,24 g ebből telített zsírsavak 3,05 g, élelmi rost 14,88 g, nátrium 0,8 g
100 g recept szerint elkészített kenyérben: energia 1146 kJ / 275 kcal, szénhidrát 12,46 g ebből cukor 0,84 g, fehérje 21,48 g, zsír 13,14 g ebből telített zsírsavak 1,74 g, élelmi rost 10,41 g, nátrium 0,48 g.
A termék hozzáadott cukrot nem tartalmaz!
Összetevők:
Búzasikér, Lenmag, Szezám, Napraforgó, Zabpehelyliszt, Zabkorpa, Hajdina liszt, Bio Zabrost, Tökmag, Zabpehely, Bio Almarost, Só, Kenyérfüszer (kömény, édeskömény, koriander, ánizs, mustármag), Bio Szőlőmagliszt, Burgonya rost, Árpa maláta, Lisztjavítószer (aszkorbinsav)
Hagyományos sütőben és kenyérsütő gépben is elkészíthető!
A DIABESTAR lisztkeverékben lévő élelmi rostok elősegítik a normál bélműködést, annak megfelelő ritmusát és hozzájárulnak a teltségérzet alakulásához. Az élelmi rostok az egészséges táplálkozás részeként hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez. Rendszeres fogyasztása különösen ajánlott cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak, azoknak akik vigyáznak egészségükre vagy salaktalanítják szervezetüket.
Kalocsán a sétáló utcai reform boltban kapható. Kicsit húzós az ára(1.000.-) viszont evvel az eljárással 5 kenyérhez elég.
.