Kakaspaprikás bográcsban
Hozzávalók:
- 12-15 személynek:
- 2 egész kakas szétbontva, feldarabolva
- 8-10 fej vöröshagyma
- 50 dkg zöldpaprika
- 3 paradicsom
- 1 erős paprika
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál köménymag
- só
- őrölt bors
- 2 dl száraz vörösbor
- 2 evőkanál zsír
Elkészítés:
A hagymát feldaraboljuk, a fokhagymát szétnyomjuk kés lapjával. Zsíron megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a köménymagot, kicsit pirítjuk, hogy kipattogjon. Megsózzuk, majd hozzákerül a fokhagyma is. Beletesszük a feldarabolt húsokat (a mellehúsát mindenképpen daraboljuk szét), és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
A feldarabolt paprikát, a csípős paprikát egészben vagy darabolva, és a leforrázott, héjától megfosztott paradicsomot is a bográcsba tesszük, majd nem lobogó, lassú tűzön hosszú ideig főzzük. A paprikát kiemelhetjük a bográcsból, mielőtt túl erős lenne az ételünk. Nem kavarjuk, csak a bográcsot forgatjuk időnként.
Hozzáadunk kevés őrölt borsot. Amikor a hús megpuhul, illetve a csontokról kezd lefőni, az őrölt pirospaprikát elkeverjük vörösborban, majd hozzákeverjük a léhez. Főzés közben kóstoljuk, és ha szükségesnek ítéljük, fűszerezünk rajta.
Javít a paprikás ízén kis csokor lestyánlevél is, amit a főzés végén kiveszünk a bográcsból.
Főtt krumplival, főtt tésztával vagy galuskával tálaljuk. A tejföl is nagy barátja a kakasnak!