Hortobágyi palacsinta

2015.08.22 01:24

by:Nokedli

Képtalálat a következőre: „hortobágyi húsos palacsinta”

Hozzávalók:

    -  5 palacsinta,
    -  250 g darált hús,vagy darált pörkölt,
    -  1 kis fej vöröshagyma,    
    -  1 kis gerezd fokhagyma,
    -  2 kk. pirospaprika,
    -  csipet kömény,
    -  csipet őrölt bors,
    -  csipet kömény,
    -  1 kávéskanál házi paprikalekvár (vagy piros arany),
    -  1 evőkanál liszt vagy keményítő,
    -  1 dl tejföl,
    -  1 dl főzőtejszín,
    -  2 dl erőleves,
    -  1 evőkanál olaj.
    
    A hagymát és fokhagymát nagyon apróra vágjuk, az olajon megdinszteljük,
    hozzáadjuk a darált húst, és folytonos keverés mellett fehérre pároljuk.
    Hozzáadjuk a pirospaprikát, paprikalekvárt, köményt, megsózzuk, 2 dl
    húsalaplevet öntünk rá, és addig főzzük, míg a hús megpuhul. Ezután
    szedőlapáttal kiszedjük a húst, s a visszamaradt levet a liszttel, vagy
    keményítővel besűrítjük. Kb. harmadát a húshoz adjuk, majd egy-két
    teáskanál sűrű tejfölt keverünk hozzá és leturmixoljuk krémmé. Ezzel a
    töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, szorosan becsomagoljuk téglalap
    alakúra, vagy hengeresre csavarva és 4-5 cm-es darabokra vágva, amit kis
    oszlopokat helyezzük a tányérra. 

    Ha a töltött palacsinták meghűltek, akkor felforrósítjuk (mikró vagy sütő).
    A megmaradt levet is felforrósítjuk, és a palacsintákra öntjük. 
    Tejföllel csurgatva, petrezselyemmel megszórva díszítjük, és tálaláskor
    tálkában még adunk mellé paprikakrémes tejfölt