Hortobágyi palacsinta
by:Nokedli
Hozzávalók:
- 5 palacsinta,
- 250 g darált hús,vagy darált pörkölt,
- 1 kis fej vöröshagyma,
- 1 kis gerezd fokhagyma,
- 2 kk. pirospaprika,
- csipet kömény,
- csipet őrölt bors,
- csipet kömény,
- 1 kávéskanál házi paprikalekvár (vagy piros arany),
- 1 evőkanál liszt vagy keményítő,
- 1 dl tejföl,
- 1 dl főzőtejszín,
- 2 dl erőleves,
- 1 evőkanál olaj.
A hagymát és fokhagymát nagyon apróra vágjuk, az olajon megdinszteljük,
hozzáadjuk a darált húst, és folytonos keverés mellett fehérre pároljuk.
Hozzáadjuk a pirospaprikát, paprikalekvárt, köményt, megsózzuk, 2 dl
húsalaplevet öntünk rá, és addig főzzük, míg a hús megpuhul. Ezután
szedőlapáttal kiszedjük a húst, s a visszamaradt levet a liszttel, vagy
keményítővel besűrítjük. Kb. harmadát a húshoz adjuk, majd egy-két
teáskanál sűrű tejfölt keverünk hozzá és leturmixoljuk krémmé. Ezzel a
töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, szorosan becsomagoljuk téglalap
alakúra, vagy hengeresre csavarva és 4-5 cm-es darabokra vágva, amit kis
oszlopokat helyezzük a tányérra.
Ha a töltött palacsinták meghűltek, akkor felforrósítjuk (mikró vagy sütő).
A megmaradt levet is felforrósítjuk, és a palacsintákra öntjük.
Tejföllel csurgatva, petrezselyemmel megszórva díszítjük, és tálaláskor
tálkában még adunk mellé paprikakrémes tejfölt