Hortobágyi húsgombócok

2015.08.17 08:22

Hozzávalók 4 adag:

  • 1 kg főtt, áttört burgonya
  • 30 dkg liszt
  • 1 tk zsír
  • 1 ek. búzadara
  • őrölt bors
  • 30 dkg maradék sertés pörkölthús
  • 2 dl tejföl

Elkészítése:

Maradék pörköltből készítettem. A pörköltről leöntöttem a levét. A tejfölt a liszttel összekevertem és behabartam. A pörkölthúst kézi botmixerrel 1 evőkanál tejföllel kipürésítettem. Ízesítettem még egy kis őrölt borssal, sóval.

A főtt, áttört burgonyát a liszttel, zsírral, búzadarával összegyúrtam. Lisztezett munkalapon 1/2 cm vastagra nyújtottam, egyenlő méretű négyzetekre vágtam. A négyzetek közepébe tettem 1 jó teáskanálnyi pörkölthúst és gombócokká formáztam.

A gombócokat forró, lobogó, enyhén sós vízben kifőztem. Vízzel leöblítettem és a tejfölös pörköltlébe szedtem, összemelegítettem.