Finomkenyér
2015.09.22 08:43
Az alapanyagok szobahőmérsékletűek (20 fok).
Hozzávalók
1)
200 g finomliszt
1 mk cukor
20 g friss élesztő
300 g víz
2)
300 g finomliszt
2 tk só
2 ek olaj
- Az élesztőt összekevertük a 200 g liszttel, a pici cukorral és a vízzel.
Lefedtük és hagytuk, hogy elinduljon a folyamat (20-30 perc).
- Mikor kétszeresére dagadt, hozzáadtuk a maradék lisztet és a sót. Összekevertük.
- Hagytuk pihenni 10 percet.
- A munkafelületre borítottuk és alaposan átdagasztottuk. Letakartuk és hagytuk pihenni 15 percet.
- Újra átdolgoztuk a tésztát, cipóvá igazítottuk, letakartuk és hagytuk, hogy duplájára keljen.
- A megkelt tésztát(kat) kedvesen átdolgoztuk és megformáztuk, majd a szilikonformába,
illetve a tepsire sorakoztattam. Kevés liszttel meghintettem őket.
- Betettem a hideg/nem előmelegített sütőbe -a sütőbe 1 dl-nyi vizet tettem- és megvártam
még közel duplájára kelnek.
- Ekkor zsilettel tetejüket bemetszettem.
- A sütőt 200 fokra kapcsoltam -minden maradt bent- és 25 illetve 40 perc alatt megsütöttem.
(25 perc elteltével a apróságokat kivettem.)
- A forró kenyereket (zsemléket, kiflit is) hideg vízzel, közelről lepermeteztem,
majd rácson hagytam kihűlni.