Egyben sült fasírt, hidegen

2015.08.17 07:03

 

2015.08.06 15:34

hozzávalók / 8 adag 

         

elkészítés

  1. A hagymát lereszeljük, vagy nagyon finomra felvágjuk, a fokhagymát finomra törjük.
  2. A húst, a tojásokat, a zsemlemorzsát, a hagymát, a fokhagymát nagyon alaposan összekeverjük. 
  3. A masszát borssal, ízlés szerint majorannával ízesítjük. Sózzuk meg kb. 2 teáskanál sóval, de kóstoljuk is meg a nyers masszát, sósnak kell érezni.
  4. Végül kézzel is gyúrjuk át a masszát, hogy teljesen egynemű legyen.
  5. Egy kb. 38 cm hosszú tepsit béleljünk ki sütőpapírral, így könnyebb lesz elmosogatni.
  6. A húsmasszát előbb a kezünk között formázzuk hosszúkás, dundi hurkává, majd a tepsire téve addig lapogassuk, míg szinte hasáb alakú nem lesz.
  7. A húskocka tetejét kenjünk be kb. 1 ek zsírral.
  8. Öntsünk alá 1,5 dl vizet, és lefedés nélkül dugjuk a sütőbe.
  9. Közepes lánggal süssük addig, míg a teteje pirult, aranybarna nem lesz.
  10. Ellenőrizzük, hogy átsült-e. Szúrjunk tűt a hús legmagasabb pontjába: ha a lyukon nem csordul ki lé vagy víztiszta folyadék jön ki - megsült. Ha a kicsorduló lé zavaros, rózsaszín, süssük még 10 percig.
  11. Tálra téve hűtsük ki teljesen, és csak ezután szeleteljük fel.
  12. sütési hőfok: 180°C