Cézár saláta

2015.09.10 15:39

40_10_01_2

A világ egyik legismertebb salátája a Cézár, amit sajnos csak kevés helyen készítenek az eredeti recept szerint, pedig úgy az igazi, ha szardellával készül.

Hozzávalók

2-4 adag
» római saláta
» 1 tojás
» 2 szardellafilé
» dijoni mustár
» citrom
» fokhagyma
» olívaolaj
»
» bors
» 2 szelet kenyér
» 5 dkg parmezán

Elkészítése:
 

 

A fokhagymás kruton elkészítéséhez egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk a fokhagyma gerezdet, amit csak szétnyomunk, és a ebben a fokhagymás olajban pirítjuk meg a kenyérkockákat.
Az öntethez a tojást rövid időre hőkezeljük, azaz 1-2 percre forrásbn lévő vízbe merítjük.  
Hideg vízben lehűtjük, majd feltörjük. A tojást elkeverjük egy teáskanálnyi mustárral, fél citrom levével, és végül az apróra vágott szardellával.  
Sózzuk - de csak óvatosan, mert a szardella sós - és borsozzuk.
Lassan belecsorgatjuk az öntetbe a négy evőkanálnyi olívaolajat.
A római saláta leveleit tépkedjük darabokra, és keverjük össze az öntettel, szórjuk meg a reszelt parmezánnal és forgassuk össze a salátával és a fokhagymás kenyér kockákkal, amiből a tetejére is tartsunk meg párat, és azonnal tálaljuk.