Borsos tokány Károly konyhájából
2015.09.19 17:26

hozzávalók / 8 adag
- 1.5 kg marhalapocka (vagy comb, nyak)
- 3 nagy db vöröshagyma
- 3 ek sertészsír
- 1 kávéskanál őrölt bors
- 2 ek borsikafű
- 50 ml konyak
- 350 g tejföl (2 kis poharas)
- 2 dl vörösbor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- só ízlés szerint
elkészítés
- Kuktában megdinszteljük zsíron a kockára vágott vöröshagymát.
- A húst csíkokra vágjuk úgy, hogy a rostokra merőlegesek legyenek a csíkok. Rátesszük a hagymára, megszórjuk borssal, borsikafűvel, ráöntjük a konyakot, és nagy lángon a hús fehéredéséig pirítjuk.
- Ezután sózzuk, ráöntjük a bor felét, és lecsukjuk a kukta fedelét. A fütyüléstől számított 50 percig főzzük. Ha kész, kinyitjuk a kuktát.
- Összekeverjük a tejfölt, a keményítőt és a maradék bort, majd egy kevés forró szafttal simára keverjük, és beleöntjük a kuktába.
- Óvatosan elkeverjük, hogy a hús ne törjön, és az első rottyanásig főzzük.