Betyár finom sonkás rakott téaszta
2015.08.15 11:15
hozzávalók / 4 adag
A tésztához
A mártáshoz
- 5 dkg vaj (nem margarin)
- 3 csapott ek finomliszt
- 3 dl tej
- 175 g tejföl
- szerecsendió ízlés szerint
- só ízlés szerint
- fehérbors ízlés szerint
- 10 dkg. reszelt sajt
A tetejére
- 30 dkg sajt (reszelt)
elkészítés
- A tésztát sós vízben kifőzzük. Csak 3-4 percig főzzük, szóval legyen egy kicsit "ress", nem kell teljesen megfőnie. Miután leszűrtük, kevéske olajjal keverjük át, hogy ne tapadjon össze felhasználásig.
- A tojásokat keményre főzzük.
- A gépsonkát kockára vágjuk.
- Elkészítjük a besamel mártást: a vajat serpenyőben felolvasztjuk, majd a lisztet hozzáadva világos aranyszínűre pirítjuk (rántást készítünk), majd a tűzről levonvaapránként hozzáadjuk a forró tejet. Mindig csak egy keveset, hogy ne csomósodjon. Célszerű a fakanalat habverőre cserélni. Sóval, frissen reszelt szerecsendióval és őrölt fehérborssal ízesítjük. Hagyjuk kissé kihűlni, majd keverjük el benne a tejfölt.
- Egy hőálló tálat kissé kivajazunk, majd elkezdjük a rétegezést: tészta, amit megszórunk a sonkakockákkal, erre kerül a karikára vágott főtt tojás, majd mártás. A tetejére vékony rétegben tészta, és arra jó bőven mártás kerüljön. (Egyébként kb. 3-4 réteggel számoljunk.)
- A tetejét vastagon megszórjuk a nagylyukú reszelőn lereszelt sajttal, és kb. 190-200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt (míg a sajt szépen rápirul) megsütjük.
- sütési hőfok: 190°C sütési mód: alul-felül sütés